SZC logo

Szerencsi Szakképzési Centrum

OM kód: 203055/05 | 3900 Szerencs, Ondi út 8.

Intézmény logo

Szerencsi SZC Műszaki és Szolgáltatási Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Édesipari technikus

Édesipari technikus illusztráció

Az Édesipari technikus szakma az Élelmiszeripar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. Az Édesipari technikus szaktudásával hozzájárul, hogy magas minőségű és esztétikus édességek (kekszek, cukorkák, csokoládék) jussanak el a fogyasztókhoz, amelyeket ipari- és kézműves körülmények között készít.

Édesipari üzemekben az élelmiszer nyersanyagainak minőségi és mennyiségi átvételét, vizsgálatát, feldolgozását, tárolását, raktározását és csomagolását végzi, illetve felügyeli ezeket a tevékenységeket. Munkája során különböző gépi- és kézi tartós desszerteket, csokoládé masszaféleségeket, bonbonokat, krémtöltelék-féleségeket, drazsékat, cukorkákat, karamellákat, süteményeket, teasüteményeket gyárt és készít, egyszerű díszítőműveleteket végez, technológiai- illetve termelési számításokat végez. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási-, élelmiszerhigiéniai-, technológiai-, tűz-, munka-, baleset- és környezetvédelmi, és egyéb vonatkozó előírások betartásával végzi – eleget téve a fenntarthatósági szempontoknak.

Ajánlott mindenki számára, akit érdekel az édességek és desszertek világa, a hagyományos és korszerű édesipari termékek előállítása.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Ízérzékelés, színlátás, megbízhatóság, önállóság, pontosság, csapatmunka, jó áttekintő- és irányítóképesség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • Átveszi, minősíti, kezeli az alapanyagokat, ellenőrzi a minőségüket;
  • elvégzi a gyártásközi fizikai-, kémiai-, érzékszervi vizsgálatokat, ellenőrzi a késztermékek minőségét és csomagolását;
  • beállítja, ellenőrzi és üzemelteti a technológiai gépeket, -berendezéseket, -eszközöket;
  • irányítja és ellenőrzi a gyártási folyamatokat és -műveleteket;
  • részt vesz a termékfejlesztésben;
  • megszervezi és irányítja a termelést, a technológiák pontos, minőségi elvárásoknak megfelelő megvalósítását;
  • részt vesz a személyi- és az üzemi technológiai higiénia ellenőrzésében;
  • részt vesz minőségbiztosítással kapcsolatos tevékenységekben.

Partnereink

SZC logo

Szerencsi Szakképzési Centrum


Szerencsi SZC Műszaki és Szolgáltatási Technikum és Szakképző Iskola

3900 Szerencs, Ondi út 8.

Telefon: +36/47-361-458

E-mail: muszaki@szerencsiszc.hu

OM azonosító: 203055/05


2025Szerencsi SZC Műszaki és Szolgáltatási Technikum és Szakképző Iskola