Édesipari technikus
Az Édesipari technikus szakma az Élelmiszeripar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. Az Édesipari technikus szaktudásával hozzájárul, hogy magas minőségű és esztétikus édességek (kekszek, cukorkák, csokoládék) jussanak el a fogyasztókhoz, amelyeket ipari- és kézműves körülmények között készít.
Édesipari üzemekben az élelmiszer nyersanyagainak minőségi és mennyiségi átvételét, vizsgálatát, feldolgozását, tárolását, raktározását és csomagolását végzi, illetve felügyeli ezeket a tevékenységeket. Munkája során különböző gépi- és kézi tartós desszerteket, csokoládé masszaféleségeket, bonbonokat, krémtöltelék-féleségeket, drazsékat, cukorkákat, karamellákat, süteményeket, teasüteményeket gyárt és készít, egyszerű díszítőműveleteket végez, technológiai- illetve termelési számításokat végez. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási-, élelmiszerhigiéniai-, technológiai-, tűz-, munka-, baleset- és környezetvédelmi, és egyéb vonatkozó előírások betartásával végzi – eleget téve a fenntarthatósági szempontoknak.
Ajánlott mindenki számára, akit érdekel az édességek és desszertek világa, a hagyományos és korszerű édesipari termékek előállítása.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Ízérzékelés, színlátás, megbízhatóság, önállóság, pontosság, csapatmunka, jó áttekintő- és irányítóképesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- Átveszi, minősíti, kezeli az alapanyagokat, ellenőrzi a minőségüket;
- elvégzi a gyártásközi fizikai-, kémiai-, érzékszervi vizsgálatokat, ellenőrzi a késztermékek minőségét és csomagolását;
- beállítja, ellenőrzi és üzemelteti a technológiai gépeket, -berendezéseket, -eszközöket;
- irányítja és ellenőrzi a gyártási folyamatokat és -műveleteket;
- részt vesz a termékfejlesztésben;
- megszervezi és irányítja a termelést, a technológiák pontos, minőségi elvárásoknak megfelelő megvalósítását;
- részt vesz a személyi- és az üzemi technológiai higiénia ellenőrzésében;
- részt vesz minőségbiztosítással kapcsolatos tevékenységekben.
